Spotkania szkoleniowe dla rodziców przedszkolnych XI - XII 2022 - Wspieranie dziecka przedszkolnego i wczesnoszkolnego w rozwoju

Zapraszamy rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym na trzy spotkania szkoleniowe on-line na temat wspierania dziecka w rozwoju, które odbędą się w dniach: 5.12.2022, 12.12.2022, 19.12.2022 roku, w godzinach w godzinach 18.30-20.00.

Szkolenie jest bezpłatne. Obowiązują zapisy. W przypadku pytań lub problemów z zapisaniem się zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Szkolenie jest prowadzone w ramach projektu “Razem do rozwoju - Mokotowskie Środowiskowe Centrum Zdrowia Psychicznego dla dzieci i młodzieży", którego jesteśmy Partnerem. Projekt jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Warsztaty mają formę wykładowo - dyskusyjną, będzie na nich przestrzeń na zadawanie pytań prowadzącej. Spotkanie pierwsze dotyczy oswajania lęków dziecka, które przeżywa w obawie przed popełnianiem błędów. Zostanie omówiony sposób postępowania, który najlepiej wpływa na motywację dziecka do działania oraz procesy uczenia się zachodzące w mózgu dziecka. Spotkanie drugie ma na celu rozważenie czy oczekiwania rodziców wobec dziecka wpływają na jego rozwój motywująco oraz jak rodzice mogą odkrywać talenty dziecka i stymulować ich rozwijanie. Podczas trzeciego spotkania uczestnicy dowiedzą się co jest ważne w relacji z dzieckiem, aby wzbudzić u niego motywację wewnętrzną, a na zakończenie poznają złotą zasadę motywowania.

Zakres treści

1. Co robić, kiedy dziecko szybko się poddaje?
  2. Co motywuje do działania a co odbiera motywację dziecku?
  3. Magiczne pytania.
  4. Jak uczy się mózg?

II  Jak oczekiwania rodzica wpływają na relację z dzieckiem?

1. Działanie mózgu.
  2. Przeformułowanie rzeczywistości.
  3. Na co zamienić etykietowanie dziecka?
  4. Efekt Michała Anioła
  5. Nowe spojrzenie na dziecięce talenty

III  Jak rozwijać u dzieci motywację wewnętrzną?

1. Mity na temat motywacji.
  2. Motywacja jako energia.
  3. Relacje z innymi a poziom motywacji
  4. Co zrywa kontakt i motywację
  5. Złota zasada motywowania

Organizacja zajęć

Zajęcia będą odbywać się w formie on-line poprzez platformę Zoom. Na wskazany w formularzu adres e-mail rodzica zostanie wysłane potwierdzenie zgłoszenia oraz link do szkolenia.

Tematy i terminy szkoleń

I Jak wspierać rozwojowe nastawienie dziecka – oswajanie lęku przed popełnieniem błędu - 5.12.2022, godz. 18.30 – 20.00

II Jak oczekiwania rodzica wpływają na relację z dzieckiem? - 12.12.2022, godz. 18:30- 20:00

III Jak rozwijać u dzieci motywację wewnętrzną? – 19.12.2022, godz. 18:30- 20:00

Zgłoszenia

Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego: https://forms.gle/WkQ1HSSgpSDkfGzM6

Prowadząca

Małgorzata Sobiesiak - trener komunikacji, psycholog, logopeda, terapeuta Terapii Skoncentro-wanej na Rozwiązaniach, kończyła trzyletnią Szkołę Trenerów Komunikacji Opartej na Empatii (Nonviolent Communication), coaching oparty na empatii. Prowadzi cykliczne warsztaty dla rodziców rozwijające kompetencje wychowawcze. Współpracuje z przedszkolami prowadząc warsztaty nauczycieli przedszkolnych oraz indywidualne wsparcie. W Mokotowskim Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego prowadzi cykle warsztatowe dla dzieci przedszkolnych i ich rodziców.

Organizator

INTEGRACJA Stowarzyszenie Rodzin i Przyjaciół Osób z Zaburzeniami Psychicznymi - Partner w projekcie „Razem do rozwoju – Mokotowskie Środowiskowe Centrum Zdrowia Psychicznego dla dzieci i młodzieży” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  (nr projektu POWR.04.01.00-00-DM14/20).